• February 28, 2024

Божић по грегоријанском календару

Како учи хришћанство, Исус Христ рођен је тачно у поноћ, када се најсјајнија звезда која се кретала од истока ка западу зауставила изнад пећине крај Витлејема. Његово рођење донело је светлост истине људском роду, чиме је испуњено старозаветно пророчанство о рођењу Спаситеља.

“Човек је позван да буде носилац светла, топлине и љубави. То знамо откако смо се појавили на земљи, али до које границе може да иде та свест ношења светла, топлине и љубави ‒ за то смо сазнали у особи Исуса који се родио у Витлејему”, поручио је у божићној посланици београдски надбискуп Ладислав Немет.

Јасле дочаравају услове у којима је Христос рођен

Верници у католичким и другим црквама западног обреда на Божић се клањају јаслама, у којима је симболично представљена сцена рођења са Богомладенцем, Маријом и Јосифом.

Обичај да се у цркве поставе јасле потиче из 13. века. Божићно време је од првих почетака овог празника везано за светло, тачније за извор свих светлости, Сунце и посебно Бога.

“У овом данашњем тренутку, када се чини да је тама јача него светло, погледајмо на малог Исуса па ћемо схватити: прави извор светла, Бог и новорођени Богочовек, увек ће имати последњу реч, и то не реч насиља и зла, него живота!”, поручио је у божићној поланици београдски надбискуп.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Вучић после седнице Савета за националну безбедност: Ухапшено више од 35 изгредника, два полицајца тешко повређена; имамо доказе да је све било припремано

Read Next

Oko 4.000 policajaca na dužnosti za novogodišnju noć u Berlinu