Connect with us

Novosti

Битка за опстанак у Еквадору – ко је моћнији, држава или мафија

Published

on

Десетине купаца у локалном супермаркету у Гвајакилу аплаузом су поздравиле еквадорске војнике током рација после увођења ванредног стања. Талас хаоса у Еквадору уследио је после бекства из затвора вођа највећих нарко банди. 

Председник Еквадора Данијел Нобоа одредио је и меру стања унутрашњег оружаног сукоба, чиме је 20 највећих кланова који се баве трговином дрогом означио као терористичке групе, као и све оне за које се докаже да су сарађивали и помогали криминалним организацијама, укључујући судије и тужиоце. 

Војска је добила овлашћење да “неутралише” све теорористе “у оквиру међународног хуманитарног права”. Кланови су одговорили отмицама и убиствима затворских чувара, полицајаца и серијом експлозија у неколико градова те државе.

Последњи у низу трагичних догађаја одвио се у Гвајакилу. Полиција је у предграђу највећег еквадорског града у запаљеном возилу пронашла угљенисана тела тројице мушкараца који су, пре егзекуције, били везани и мучени. 

Претходно су у уторак увече наоружани чланови банде “Тигрови” упали у телевизију Ти-Си у Гвајакилу током директног преноса и покушали да натерају једног од водитеља да у етру прочита поруку властима.

Војска и полиција су касније савладали нападаче, ухапшњено је најмање 13 особа, али је снимак насиља у преносу уживо уплашио многе Еквадорце.

Бекство из затвора, акција и реакција 

Убиства и насиље због међусобних ратова кланова око послова са дрогом, али и сукоба криминалаца са државом, расли су из недеље у недељу све док коначно није пукло након што је Адолфо Масијас “Фито”, лидер највеће криминалне банде “Лос чинероси”, побегао из добро обезбеђеног затвора у Гвајакилу.

Нарко картели су претходно покренули талас напада у затворима, али и изван њих, убивши неколико полицајаца и затворских чувара. Земља је убрзо постала опаснија и од најопаснијих у Латинској Америци.

Стручњак за безбедност са Латиноамеричког института за друштвене науке у Киту Фернандо Карион каже да никада није присуствовао ничему сличном.

“Ово никада раније нисмо видели. Представљали смо се као острво мира. Ипак, наслућивало се да ће се нешто страшно догодити”, истиче Карион за Гардијан.

Наводи да је током 2017. године стопа погинулих износила пет особа на 100.000 становника, а да је шест година касније било 46 жртава на 100.000 грађана.

То 2023. чини најнасилнијом у историји Еквадора”.

Полиција је саопштила да је у претходних 12 месеци више од 7.500 особа погинуло у обрачунима кланова и безбедносних снага, док је 2022. било 4.400 страдалих.

Одбегле вође, убиство председничког кандидата и рат кланова

Бекство вође “Лос чинероса” Адолфа Масијаса “Фита” било је окидач за ланчану реакцију, а током хаоса је из затвора побегао и Фабрисио Колон “Пико”, вођа “Лос лобоса” (“Вукова”), супарничког и скоро једнако моћног картела.

Колон је, као и “Фито”, осумњичен за убиство председничог кандидата Фернанда Виљависенсија

У августу 2023. је због атентата на председника ухапшено најмање шест особа у готово хистеричној акцији еквадорске полиције. 

Убиство је уследило месец дана пошто је у Манти убијен локални градоначелник, такође борац против корупције и шверца дроге.

Виљависенсио је током кампање за председничке изборе посебно указивао на блиске везе врхова власти и криминалних организација у Еквадору.

“Вукови” су, према проценама полиције, друга најмоћнија криминална организација у Еквадору, чији је утицај нагло порастао после убиства лидера, до тада неприкосновене, банде “Лос чинерос” Хорхеа Луиса Замбрана 2020.

У наредне три године, “Лос лобоси” су окупили око 8.000 криминалаца, који контролишу део шверца кокаина, организују отмице и нелегално експлоатишу злато по планинаама Еквадора.

Такође, Колон је, како пише еквадорски лист Универсо, претио и главној тужитељки Дајани Салазар.

Власти тврде да им се база “Вукова” налази у затвору Гвајакил одакле воде операције у седам еквадорских провинција. Сматрају их одговорном за серију побуна у затворима, у којима је страдало више од 300 људи.

Блиско сарађују са колумбијским картелом “Халиско ње џенерејшн”. Највећи конкуренти “Вукова” су упораво “Лос чинероси” који представљају локалну подружницу картела “Синалоа”.

У обрачуну ове две банде у затвору Белависта је убијено још 100 особа, док је око зидина пронађено још више од 40 тела, махом припадника ривалске организације “Р7”.

Еквадорска полиција наводи и да имају блиске везе са албанском мафијом и некадашњим колумбијским побуњеницима, који су се, после споразума о примирју, окренули шверцу кокаина.

“Пипци организованог криминала никада нису овако широко и далеко продрли у све структуре друштва”, наглашава Карион.

Борба за контролу у затворима 

Криминалци су се посебно побунили због реакције еквадорског председника који жели да поремети устаљену власт у затворима.

Заправо је највећи талас насиља уследио када је шеф државе обећао да ће војска ући у затворе, повећати казне и боље чувати најтеже преступнике.

Само недељу дана пре “Фитовог” бекства, Нобоа се обавезао да ће следити идеју председника Ел Салвадора Најиба Букелеа и изградити два затвора са максималним обезбеђењем.

Многе делове затвора у којима се налазе најозлоглашенији чланови еквадорских банди не контролишу држава, чувари или безбедносне снаге, већ сами затвореници.

Осуђеницима су надређени шефови банди преко којих се шверцују храна, пиће, лекови, електронски уређаји и друге ствари забрањене ствари.

Управо је “Фито” из затворске ћелије пуштао “наркокоридо”, музички спот који велича његове злочиначке подвиге, чиме је прекршена забрана коришћења електронских уређаја у затвору.

Видео је у домаћој јавности окарактерисан као понижавање власти и чињеница да Масијас влада и у затвору.

Обрачуни ривалских мафија, у затворима али и ван њих, озбиљно су уздрмаали ауторитет и претходног предсденика Гиљерма Ласа, који је после убиства председничког кандидата такође обећао да ће починиоци бити кажњени. Међутим, није било никаквог напретка. 

Рат преко бодљикаве жице

Адолфо Масијас “Фито” предводи најмоћнији клан, али ривали такође имају контролу у појединим деловима еквадроских затвора.

Некада су зараћене стране раздвојене једино бодљикавом жицом.

“Било каква промена у равнотежи моћи између кланова – или чак борба за власт унутар групе – може постати самоубилачки акт у скученом и пренасељеном простору”, пише уредница Би-Би-Си-ја за Латинску Америку Ванеса Бушлитер.

У интервјуу који је “Фито” дао еквадорским новинарима за потребе снимања крими серије “Мир или вођство”, упозорио је да би сваки покушај да се он – или било који други вођа клана – премести у строго чувана кирла затвора, завршио неуспешно и уз много жртава.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Поновљени избори у Медијани – опозицији мандат више него пре

Published

on

By

Након обрађених података са бирачких места број 14 у Основној школи “Ћеле Кула” и број 16 у Ватрогасном дому, где су избори за општинске одборнике поновљени, ОИК је саопштио да су СНС и коалиција освојили 15.220 гласова (38,42 одсто од броја бирача који су изашли) што је довољно за 11 мандата, пренеле су Јужне вести.

Група грађана “Др Драган Милић” освојила је 11.000 гласова (27,77 одсто) и осам мандата, а листа “Бирамо Ниш – Бирамо Медијану” 8.317 гласова (20,99 одсто) и шест мандата.

Мандат више у односу на првобитне резултате има листа “Уједињени – нада за Ниш” која има сада два одборника, а освојила је 2.754 гласа (6,95 одсто).

“Ниш, наш град” освојио је 747 гласова (1,89 одсто), Руска странка 687 гласова (1,73 одсто), а Бојан Аврамовић “Не дамо Ниш” 333 гласа (0,84 одсто) и ове три листе нису освојиле мандате.

Према подацима ОИК-а, у Медијани су била 52 изборна места са 76.820 гласача, а изашло је 39.628 бирача што је 51,59 одсто.

Било је 557 неважећих листића.

Због неправилности, избори су поновљени на бирачким местима број 14 у Основној школи “Ћеле Кула” и број 16 у Ватрогасном дому.

Градски избори у Нишу одржани су 2. јуна.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Србија се приближила чланству у СЕПА, трансакције са земљама ЕУ биће јефтиније за грађане

Published

on

By

Директор сектора за платни систем Народне банке Србије Ненад Петровић објашњава у разговору за РТС да усклађивање са прописима ЕУ, другом директивом о платним услугама, има за унапређење тржишта платних услуга. Новина је увођење концепта отвореног банкарства који подразумева две нове услуге.

Прва је услуга иницирања плаћања с платног рачуна кориснику, која је посебно значајна за електронску трговину.

“Она омогућава да се плаћање изврши без употребе платних картица директно са платног рачуна корисника и да се уведу неки нови пружаоци платних услуга на тржиште који ће пружати ову платну услугу. Сама услуга уз интеграцију са сервисима система за инстант плаћања ствара простор да се интернет трговцима у земљи понуде нека ефикаснија решења за прихватање безготовинских плаћања на њиховим интернет продајним местима”, рекао је Петровић.

Друга услуга је услуга пружања обједињеног прегледа информација о рачунима корисницима.

“Реч је о софтверским алатима, апликацијама које омогућавају да се оквиру једног апликативног решења корисник има преглед стања и плаћања са свих рачуна које има отворене код банака. То практично омогућава да се те информације могу и поделити са другим пружаоцима финансијских услуга када се аплицира, на пример, за неке друге финансијске производе, кредите или друге, а не да се практично, као што је сада пракса, доносе изводи о промету из банака како би се аплицирало за нову услугу”, појашњава Петровић.

Шта је СЕПА

СЕПА представља пројекат Европске уније, који је уведен након увођења евра као јединствене валуте и има за циљ да се плаћања између држава чланица обављају ефикасније и повољније за кориснике, а то се обезбедило на начин да су успостављена јединствена правила и праксе, које примењују све банке и други пружаоци платних услуга у Европској унији.

Процедура за чланство Србије у СЕПА је у току и Србија тренутно ради на изменама прописа који су неопходни услов за чланство у СЕПА.

“Радимо на припреми апликације, односно званичног документа који ће се поднети Европском платном савету, телу које управља СЕПА пројектом. Реч је о једном документу у којем ми, као држава кандидат, демонстрирамо да испуњавамо услове које је тај Европски платни савет поставио за чланство у СЕПА. То подразумева да имамо прописе који су еквивалентни прописима који се примењују у Европској унији, у различитим областима – платне услуге, спречавање прања новаца, банкарско пословање, заштита конкуренције, заштита података”, наводи Петровић.

Ко штеди чланством Србије у СЕПА

Чланством у СЕПА омогућује се уштеда и за онога ко шаље новац, и за онога ко прима новац.

“Ми ћемо обезбедити платну инфраструктуру, где ће се плаћање извршавати у неколико секунди, а не неколико дана, каква је сада ситуација и јефтиније, наравно, зато што је управо то и циљ СЕПА, значи да се снизе трошкови свих учесника у ланцу плаћања, па самим тим и да накнаде за крајње кориснике буду повољније”, рекао је Петровић.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Ђурић: Борба против организованог криминала један од приоритета политике Србије и Вучића

Published

on

By

“Што је одлучнија политика против криминалаца и убица, то су и снажнији отпори оних који на све начине покушавају да осујете и зауставе ту борбу, јер знају да је на челу ње Александар Вучић”, навео је Марко Ђурић.

Ђурић је рекао да данас у Србији институције раде свој посао и имају сву подршку државе да га обављају доследно, без притисака, тако да нема изузетих од закона, наводи се у саопштењу СНС-а.

“Када то знају, једина нада криминалаца и убица је да се обруше на онога ко је стуб те борбе, нападну њега и његову породицу, мислећи да ће се председник Вучић уплашити и повући. Али, морају да знају да, колико год мисле да су моћни, неће нас уплашии. Борба против организованог криминала и корупције један је од приоритета политике Србије и председника Вучића и то се неће променити, ма колико му претили и ма колико се трудили да га сруше и ослабе државу. То нам свима само даје још већу жељу и снагу да у тој борби истрајемо”, навео је Ђурић.

Председника Вучића и целу државу овакви напади чине још јачим и одважнијим у спровођењу своје политике и само су још једна потврда да радимо праву ствар, закључио је Ђурић.

Подгоричке Вијести данас су објавиле да су шеф кавачког клана Радоје Звицер и његов сарадник из полиције Љубо Миловић, како се види из транскрипта са Скај апликације, бринули да ли српски тужиоци имају доказе против њихових плаћеника из Београда Вељка Беливука и Марка Миљковића, па у том контексту констатују да су они ухапшени само зато јер се председник Србије Александар Вучић уплашио за себе и своју породицу.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.