• February 27, 2024

Бербок: Земље Западног Балкана “апсолутно и потпуно” припадају ЕУ

У саопштењу објављеном на сајту немачког Министарства спољних послова, Бербокова је истакла да је свима потребна ЕУ која ће остати “безбедносно сидро” Европе.

“У свету у којем се кризе и сукоби преклапају у непосредном суседству Европе, потребна нам је Европска унија која ће сутра и прекосутра деловати брзо и одлучно и остати безбедносно сидро за све нас у Европи”, навела је немачка шефица дипломатије.

“Немачка и Словенија су уједињене у томе да ојачају нашу заједничку Европу, учинимо је прикладном за будућност и укључимо земље Западног Балкана у нашу средину. За нас је јака Европска унија, баш као и НАТО, незаменљиво животно осигурање у неизвесним временима”, додала је Бербокова.

Нагласила је да земље Западног Балкана “потпуно и апсолутно” припадају Европској унији.

“То нису само празне речи. То је у нашем безбедносном интересу – у Љубљани, у Берлину и у целој Европи. Да би се то остварило, неопходне реформе морају да буду завршене у земљама које желе да постану део европске породице. Истовремено, ЕУ мора да одржи своју реч и предузме кораке у процесу проширења, када се за то стекну услови”, наставила је Бербокова.

Бербокова је оценила да због “руског империјализма у срцу Европе”, ЕУ не може да приушти “сиве зоне”.

“Заједно са Словенијом радимо на реформама у ЕУ како бисмо поставили курс за проширену Унију. Напредак у политици проширења и унутрашње реформе ЕУ морају ићи руку под руку”, закључила је немачка министарка.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Први српско-амерички економски форум у Лас Вегасу – подстицај ангажману дијаспоре на јачању односа

Read Next

Danas počinje “Look up” konferencija na Kopaoniku: Učestvuje više od 500 eksperata