Connect with us

Novosti

А од колега, кућа – Жужа Мезеи и њена породица сада имају живот достојан човека

Published

on

Пре две године се запослила у компанији где је мало кога познавала, сада има пријатеље за цео живот. Хумане колеге су испуниле највећу Жужину жељу да има своју кућу и да помогне тако и болесном брату близанцу.

“Радујем се кад идем на посао, гледам како су они дивне особе што су ми помогли, јако сам поносна на њих. За брата све имамо, посебну собу, има струју. И он се јако радује, може да гледа ТВ кад год пожели”, каже Жужа Мезеи из Мужље.

Брат Миклош је срећнији

Жужин брат Миклош је корисник услуга центра “Алтернатива”. Откако је дошао у нови дом, срећнији је. Сада му је и одлазак до дневног боравка олакшан, а једноставније је и пратиоцима, јер нема препрека за инвалидска колица.

“Специјализовано возило долази сваки дан по Микија, одводи га у дневни боравак, где добија све оно што дневни боравак нуди. Нама је тај део посла олакшан највише због безбедности самог комбија”, каже Невена Монтресор из Центра за пружање услуга социјалне заштите “Мост”.

Највећа од седам акција

Ово је седма слична хуманитарна акција коју организује синдикат “Дрекслмајера”, а по обиму прикупљених средстава је била највећа.

“Било је скидање са зарада запослених уз одређени износ којим су они хтели да учествују. Прикупљено је 34.000 евра, од тога 24.000 су скупили сами запослени, након тога се и послодавац прикључио нашој акцији са десетак хиљада евра”, каже Иван Субин, представник синдиката.

Недалеко од нове куће налази се неусловни објекат у коме је четворочлана породица Мезеи боравила. Протеклих пет година су овде живели без струје и воде.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Француски председник у Немачкој после 24 године: Морамо се суочити са империјалистичком тежњом у Европи

Published

on

By

Председник Француске Емануел Макрон стигао је у тродневну посету Немачкој, где га је дочекао колега Франк-Валтер Штајнмајер.

Макрон је новинарима, након пријема у председничкој палати, рекао да посета долази у кључном тренутку за Европу, указујући, између осталих изазова, на рат у Украјини.

“Морамо да се суочимо са империјалистичком тежњом у Европи… то подразумева јачање француско-немачких односа”, поручио је Макрон.

Немачки председник, који има углавном церемонијалну функцију, рекао је да Немачка и Француска могу, ако раде заједно, да преброде геополитичке изазове са којима се Европа суочава, као што су ратови у Украјини и Гази, и председнички избори у САД.

Макрон ће посетити престоницу Берлин, Дрезден на истоку земље и Минстер на западу.

То је прва посета француског председника Немачкој после 24 године.

Посета се посматра као показатељ стања немачко-француских односа у време великих изазова за Европу – од рата у Украјини до могућег избора Доналда Трампа за председника САД.

Две највеће силе Европске уније настоје да покажу јединство пред изборе за Европски парламент следећег месеца, оцењује агенција Ројтерс.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Шмит посетио Спомен-подручје Доња Градина

Published

on

By

Кристијан Шмит је, наводе из Канцеларије високог представника у БиХ (ОХР), одао почаст Србима, Ромима, Јеврејима, политичким дисидентима и свим другим жртвама усташких и нацистичких злочина.

“Признавање карактера свих ратних злочина и препознавање свих жртава, без било каквих резерви, јесте пут ка препознавању злочина из прошлости, промовисању помирења данас и изградњи заједничке мирне будућности”, рекао је Шмит.

Из ОХР-а наводе да “снага за трајни мир лежи у сећању које поштује све и стварној жељи за активно заједништво у будућности”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Београд, приведен мушкарац због сумње да је погодио дечака из ваздушне пушке

Published

on

By

Припадници ПС Савски венац идентификовали су и привели шездесетшестогодишњег мушкарца који се сумњичи да је данас у Сарајевској улици око 19.15, пуцајући из ваздушне пушке, нанео повреде једанаестогодишњем дечаку, саопштио је МУП.

Он је, како се сумња, са прозора стана у којем живи, из ваздушне пушке погодио у бутину дечака који се налазио у оближњем парку. Једанаестогодишњи дечак је збринут на Институту за мајку и дете у Београду.

Полиција у сарадњи са надлежним тужилаштвом предузима све мере и радње ради утврђивања свих околности и чињеница овог догађаја.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.