Connect with us

Novosti

Анкета: Већина републиканаца подржала кандидатуру Доналда Трампа

Published

on

Према најновијем истраживању, бивши амерички председник Доналд Трамп са 72 одсто подршке унутар Републиканске странке, надмашује своје страначке противнике у трци за номинацију за председничке изборе у САД, док је подршка актуелном председнику Џозефу Бајдену на најнижем нивоу за било ког председника у последњих 15 година.

Истраживање које је спровео Ипсос за Еј-Би-Си њуз показује да је Доналд Трамп далеко испред својих републиканских противника по кључним мерилима популарности.

Уочи републиканских унутарстраначких избора (кокуса) у Ајови, који ће бити одржани у понедељак, анкета спроведена на националном нивоу показује да је Трамп посебно добро оцењен код Републиканаца, као и независних Републиканаца, на основу три критеријума: лидерства, перципиране изборности и квалификованости.

Наиме, највећи број испитаника (65 одсто) сматра да је Трамп најснажнији републикански лидер, више од половине (54 одсто) верује да је најквалификованији кандидат странке, а чак 68 одсто Републиканаца мисли да Трамп има најбољу шансу за победу на председничким изборима у новембру.

Трамп такође води у односу на своје републиканске противнике, са мањом разликом, и по критеријуму емпатије (тј. разумевању проблема људи) и заједничких вредности.

Такође, седам од 10 републиканаца и припадника ГОП-а (колоквијални назив за Републиканску партију) изнело је позитивно мишљење о Трампу у целини.

“Све у свему, 72 одсто одраслих Републиканаца било би задовољно Трампом као кандидатом, слично као 75 одсто у мају; 61 одсто би било задовољно Роном ДеСантисом. Други имају ниже резултате, Ники Хејли до 48 процената, Вивек Рамасвами, 44 одсто, Крис Кристи (који се повукао у среду), 23 одсто и Аса Хачинсон 17 одсто”, наводи се у резултатима анктете.

У поређењу са Трампом, знатно мање припадника Демократске странке и демократски оријентисаних гласача би било задовољно Бајденом као кандидатом своје партије, 57 одсто, а то је, како оцењују истраживачи, одраз његовог слабог рејтинга у целини и по питањима која се односе на економију и имиграцију.

С друге стране, према анкети Еј-Би-Сија, 58 испитаника не одобрава Бајденов рад и рејтинг актуелног председника износи 33 одсто, што је горе од најнижег Трамповог рејтинга као председника САД (36 одсто) и најнижи степен подршке било ком америчком председнику од Џорџа Буша Млађег у периоду 2006-2008. године.

Личне процене су приближно подједнако негативне за оба кандидата, будући да само 33 одсто Американаца има позитивно мишљење о Бајдену, што је знатно ниже него пре избора 2020. године, када је актуелни председник имао 50 одсто подршке.

С друге стране, позитиван став о Трампу изразило је само 35 одсто анкетираних Американаца.

Анкета, спроведена на енглеском и шпанском језику, обухватила је узорак од 2.228 испитаника.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Одређен притвор тројици инжењера из “Крушика” осумњичених за шпијунажу

Published

on

By

Они се терете да су из “Крушика” неовлашћено износили поверљиве податке и пословно-техничку документацију и уступали је компанији из Северне Македоније, на штету “безбедносних, одбрамбених, војних и других интереса, као и на слабљење моћи Србије“.

Како РТС незванично сазнаје, један од тројице осумњичених се бранио ћутањем.

Тројица инжењера, осумњичена да су у дужем временском периоду страној држави одавала војне и друге поверљиве тајне из ваљевског “Крушика”, приведена су током јучерашњег дана у акцији БИА, Војнобезбедносне агенције, МУП-а Србије и Вишег јавног тужилаштва у Ваљеву.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Сенатор Боб Менендез поднео оставку после осуде за корупцију и усмеравање америчке помоћи

Published

on

By

Писмо о оставци Боба Менендеза прочитано је данас наглас у Сенату, јавља Ројтерс.

Демократски гувернер Њу Џерсија Фил Марфи ће именовати Менендезовог наследника.

Оставка ће привремено смањити демократску већину у Сенату на 50-49, док наследник не положи заклетву.

Бројне демократе су позвале Менендеза да поднесе оставку, укључујући Марфија, лидера сенатске већине Чака Шумера и Корија Букера, другог сенатора Њу Џерсија.

На челу Комитета за спољне послове пре оптужбе за корупцију

Менендез је представљао Њу Џерси у Сенату од 2006. године и био је председник утицајног Комитета за спољне послове, док није оптужен за корупцију прошле године.

Седамдесетогодишњи Менендез проглашен је кривим од стране пороте у савезном суду на Менхетну по свих 16 кривичних тачака са којима се суочио – укључујући ометање правде, превару и изнуду.

“Шеме подмићивања” и усмеравање америчке помоћи

У његовим, према речима тужиоца, шемама подмићивања, сенатор и његова супруга прихватили су стотине хиљада долара у готовини, златним полугама, аутомобилима и хипотекама од стране три бизнисмена.

Заузврат, Менендез је усмеравао милијарде долара америчке помоћи Египту и покушао да утиче на кривично гоњење двојице бизнисмена, навели су тужиоци.

Менендез планира да уложи жалбу на пресуду.

То је било друго Менендезово суђење, након што је претходно завршено 2017. године, када порота није могла да донесе једногласну пресуду.

Менендеза је тада Етички комитет Сената осудио зато што је примао поклоне од богатог дугогодишњег пријатеља у замену за званичне услуге.

Албански лобиста и снажан глас у америчким спољним пословима

Деценијама је био снажан глас у америчким спољним пословима, а недавно се залагао за додатну помоћ Украјини и Израелу.

Менендез је српској јавности познат као албански лобиста, који је тражио од администрације у Вашингтону да изврши притисак на Србију да призна самопроглашену независност Косова.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Спајић: Главни одбор ПЕС-а једногласно за реконструкцију Владе

Published

on

By

Члан Председништва Бошњачке странле Адмир Шахмановић рекао је да је тој странци у оквиру реконструкције владе припало пет министарстава и једно потпредседничко место.

Реконструкција Владе, уласком Нове српске демократије и Демократске народне партије предвиђена је коалиционим споразумом потписаним приликом формирања нове скупштинске већине и нове Владе крајем октобра прошле године.

Споразумом је предвиђено да се реконструкција деси најкасније до изгласавања буџета за наредну годину.

Подгорички медији спекулишу да би се реконструкција Владе премијера Милојка Спајића могла догодити већ сутра, али званичне потврде нема.

Према ранијим најавама, Новој српској демократији Андрије Мандића, према коалиционом споразуму треба да припадне Министарство просвете и ресори просторног планирања и туризма, а Демократској народној партији Милана Кнежевића место потпредседника Владе и министра саобраћаја.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.