Connect with us

Novosti

Анархија у Либији – држава заробљена у мрежи фудбала, плаћеника и лажног новца

Published

on

Шест најбољих либијских фудбалских клубова стигло је у Италију, где ће се, са страним судијама, одиграти завршница првенства, које као и много штошта није било могуће организовати у Либији.

Завршница, у којој ће учествовати тимови са истока и запада расцепкане државе, организована је после озбиљних међународних напора, после којих је шест екипа из Бенгазија и Триполија, преко Египта, стигло у Италију.

Серија утакмица, суштински, представља прву успешну иницијативу међународне заједнице после низа пропалих покушаја да се ривалске владе у Триполију и Бенгазију приволе да омогуће одржавање председничких и парламентарних избора, и на тај начин прекину кризу која траје још од 2011. године.

Фудбал је, на тај начин, подгрејао наде емисара Арапске лиге, који су супротстављене лидере убедили да подрже заједничку прелазну владу која би омогућила одржавање избора.

Договор лидера, међутим, не значи да ће избори заиста бити и одржани, пошто су челници власти из Триполија и Бенгазија, као и маса вође локалних милиција, већ неколико пута у претходне четири године пристајали на изборне услове, да би потом оружјем растеривали чланове комисија и палили бирачка места.

Пуцњаве, оружје, плаћеници…

И недуго после новог договора, припадници ривалских милиција сукобили су се у граду Завија на истоку земље, али за сада није познат повод пуцњаве у којој је убијена једна, а рањено шест особа.

Свежи договори и пуцњаве уследили су свега неколико дана пошто су италијанске власти заплениле два кинеска дрона, која су у контејнеру, чекала да буду пребачена у Либију.

Дронови, који могу да носе и наоружање, су у царинској декларацији били заведени као турбине за ветро-парк и били су намењени снагама које предводи самозвани “фелдмаршал” Калифа Хафтар, некадашњи сарадник америчке Централне обавештајне агенције који је, временом, прешао на руску страну.

Пентагон је, истовремено, објавио да је Русија упутила око 1.800 плаћеника у Либију, управо као помоћ Хафтаровим снагама, али и као део ширег плана који укључује подршку једној од сукобљених страна у Судану.

Американци тврде да је Москва, претходних месеци, у Тобрук допремила “хиљаде тона оружја и опреме”, настављајући операцију коју је од 2018. године водила организација “Вагнер”.

Средином јуна, Сједињене Америчке Државе су на црну листу ставиле руску компанију “Гознак”, тврдећи да је организовала штампање лажних либијских динара у вредности од милијарду долара, као и да су тим новцем финансиране Хафтарове операције.

У Либији се, како наводе амерички извори, налази и најмање 2.500 сиријских бораца, чији је долазак у ову земљу организовала Турска и који се боре против Хафтарове Владе националног јединства.

Заузврат, Либија је са Турском склопила споразум о експлоатацији гаса и нафте у либијским територијалним водама, што је разгневило Грчку и Египат, те наишло на озбиљне резерве Хафтарове фракције, која суштински влада истоком Либије.

Бескрајна криза у Либији

Либија је већ годинама подељена на два дела, при чему власти у Триполију подржавају Турска, Катар и низ западних земаља, док Хафтарове снаге, које владају истоком земље, подржавају Египат, Русија и Уједињени Арапски Емирати.

Датум одржавања избора је, међутим, немогуће предвидети, јер су најзначајнији кандидати за првог директно бираног председника Либије Гадафијев син Сејф ел Ислам, самозвани “фелдмаршал” Калифа Хафтар, Дбеиба – премијер који је обећао да се неће кандидовати, те бивши министар унутрашњих послова Фатхи Башага.

Дбаиба је, уз “фелдмаршала” Хафтара и Сејфа ел Ислама, био на листи председничких кандидата које Вашингтон сматра “суштински неприхватљивим”, што због потерница које су расписали различити судови, што због других грехова, попут корупције.

Суштински, прилично разједињена међународна заједница је свесна чињенице да нема лаког решења кризе која је настала после убиства Моамера Гадафија, па могућег савезника у процесу стабилизације Либије тражи у будућем победнику председничких избора.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Аутомобилом улетео на терасу бара у Паризу – једна особа страдала, шесторо повређених

Published

on

By

Троје повређених се налази у животној опасности, док су три особе у тежем стању. 

Збринута си у 23 очевица која су се налазила у стању шока.

Возач аутомобила је био у алкохолисаном стању и изгубио контролу над возилом, рекао је полицијски извор за Фигаро.

Побегао је пешке.

Други извор је навео да је сувозач ухапшен, а у узорцима крви је откривено да је конзумирао алкохол и наркотике.

Овај инцидент одиграо се девет дана пре отварања Олимпијских игара, за које ће сваког дана у просеку бити мобилисано око 35.000 полицајаца и жандарма и 18.000 француских војника.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Одржано рочиште Додику и Лукићу; одбрана: Oптужница нема основа

Published

on

By

Председнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића суди се због непоштовања одлука Кристијана Шмита, који у Српској није признат за високи представник.

Као сведок одбране сведочила је председавајућа Већа народа Сребренка Голић која је објаснила процедуру усвајања закона у Парламенту и Већу народа Српске, у вези са Законом о објављивању закона и прописа Републике Српске и Закона о непризнавању одлука Уставног суда БиХ.

Оценила је индикативним чињеницу да су делегати из Клуба Бошњака 4. јула прошле године, три дана након што је Кристијан Шмит донео одлуку о поништавању оба закона, одустали од претходно најављеног вета на те законе.

На питање Додика да ли су оба та закона прошла процедуру и достављена парламенту и њему као председнику РС, одговорила је потврдно.

“Судија под великим притиском, при помени Шмита ‘губи се глава'”

Одбрана Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника РС Милоша Лукића, поручила је да је на данашњем рочишту било јасно да је судија под великим притиском и да се при помени имена Кристијана Шмита у судници “губи глава”, а све из намере да се спречи његово сведочење.

Горан Бубић, адвокат Додика, рекао је да је кључни доказ у овом процесу Анекс 10 Дејтонског споразума, без којег није могуће извести било какав закључак о основаности оптужнице, односно извести било какву пресуду.

Бубић истиче да нема сврхе да одбрана изводи своје доказе, ако није изведен кључни доказ из оптужнице.  Додао је да је сведочила Сребренка Голић и истакао да је закључена примарна ствар, а то је да је у складу са Уставом спроведена сва формална процедура, те да су се стекли си услови према Уставу РС да председник потпише два наводно спорна указа.

Адвокат Анто Нобило је рекао да су процесне заврзламе тешко објаснити у пар речи, те да је поштовање права одбране једно од битних начела кривичног поступка. “Указујемо на фер начин где је Суд погрешио, али нам понекад и одговара да суд истраје у тој грешци јер на тај начин доводи до процесног права одбране, што се касније може капитализовати”, рекао је Нобило на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

“Следеће рочиште биће важно јер ћемо тада ући у суштину Шмитовог статуса, његове надлежности и именовању у складу са међународним правом”, рекао је Нобило и додао да ће тада бити јасније докле ће се са тим стићи.

Адвокат Горан Петронијевић је истакао да је одбрана данас имала прилику да види и потврди да Суд има проблем у свом поступању не само у процесном, већ и у материјално правном смислу.

“Очито је да постоји једна врста притиска на Суд. Због чудне журбе и настојања да се на 15 дана заказује претрес. Из те исхитрености закључујемо да је судија под великом притиском и да покушава да удовољи страни која је притиска”, рекао је Петронијевић.

Додао је да је судија у предмет уврстила документ Министрства иностраних послова БиХ који се волшебно нашао у судским списима.

Петронијевић сматра да је очигледно да Суд и Тужилаштво “губе главу” када год се помене Шмит. “Имам утисак да би све учинили само да се Шмит не појави на суду. То је флагрантно кршење права одбране. Судија је направила данас проблем који ће се видети у наредном периоду”, рекао је Петронијевић.

Додик: Суд штити “неправо”

Председник РС изјавио је у Источном Сарајеву да је чињеница да Тужилаштво БиХ није успело да образложи суштину оптужног захтева против њега и Милоша Лукића.

“То што тужилаштво не може да образложи да сам ја прекршио одлуке високог представника (Кристијана Шмита) говори о томе колико је овај процес сумњив”, рекао је Додик новинарима након рочишта.

“Чињеница да Суд није прихватио да Кристијан Шмит сведочи говори о томе да се жели заштити ‘неправо'”, рекао је Додик и указао на чињеницу да се Лукић и он терете да нису испоштовали одлуку Шмита, а када, каже, питају за те одлуке о томе се не расправља.

Додик је захвалио правном тиму на прецизности и стручности, јер, како је истакао, ово је примарно политички процес и све што смо могли данас да видимо указује на то.

Према његовим речима, чињеница да Суд није прихватио сведочење Шмита и неких професора права са Запада говори да се неправно жели заштити та личност. “Процес прати хајка у медијима у ФБиХ, мржњом према свему што долази из Српске, стварају хајку у којој сам чак прочитао да бих и ја могао да останем без увета”, рекао је Додик.

У таквој атмосфери линча, каже, у делу медија у Федерацији је јасно да је овде политички процес, јер немамо именованог високог представника.

“Он (Шмит) нема право да доноси законе, нема права на бонска овлашћења… Ово је био значајан дан у коме је показано пуно бесмисла”, рекао је Додик. Некоме се, истиче, очито жури, неко хоће пресуду политичког карактера.

Позивање Суда БиХ на дипломатски статус Шмита, Додик је рекао да би, ако га има, морао сам да се позове на тај статус да га не позову на Суд, што он није урадио, већ то тумачи Суд.

“Зар је могуће да срамна БиХ која хоће нешто да буде, брани странца, а осуђује свог држављана? Све и једна озбиљна држава штити своје држављане”, закључио је Додик.

Наредно рочиште биће одржано 28. августа када ће сведочити генерални секретар председника РС, Јелена Пајић Баштинац.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Утицај пословних летова на глобалну емисију угљен-диоксида – како смањити карбонски отисак

Published

on

By

Немачко-српска привредна комора организовала је у јануару први нискоугљенички скуп.

То је заправо био округли сто на тему – “неспремни односно спремни за зелену будућност”. За време овог скупа мерен је карбонски отисак. 

“Мерење карбонског отиска у принципу значи први корак како бисмо разумели отисак наших активности на климатске промене”, каже извршни члан Управног одбора Немачко-српске коморе Александар Маркус.

Истиче да потом следи корак предузимања активности како би се смањио негативни утицај који карбонски отисак има на климу.

“Резултати мерења карбонског отиска према извештају нашег партнера Декра дошло је до угљеничног отиска од 1,8 тона еквивалента угљен диоксида и других гасова који су штетни за климу”, каже Маркус.

Истиче да је највећи део емисије угљен-диоксида, настао због тога што су гости из Немачке допутовали авионом.

“Врло је добро познато да коришћење авиона има врло велики утицај на климатске промене”, објашњава гост РТС-а.

Каже да је био врло изненађен када је чуо у којој мери то лоше утиче на климу.

Како пословни летови у свету утичу на климу

Индустрија међународних пословних окупљања и манифестација се након пандемије короне опет врло брзо развија, рекао је извршни члан Немачко-српске коморе.

“Још 2019. године смо имали 1,7 милијарди учесника из више од 180 земаља који су учествовали на пословним окупљањима”, објашњава Александар Маркус за РТС.

Каже да ове манифестације широм света значе потрошњу од 2,8 милијарди долара и стварају 27,5 милиона нових радних места.

“То је заиста један битан привредни фактор и привредна удружења су део ове индустрије, тако да угљенични отисак ове индустрије догађаја је све више тема о којој се дискутује”, рекао је Маркус.

Разговор Ружице Врањковић и Александра Маркуса погледајте у видеу на почетку текста…

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.