Connect with us

Novosti

Адвокати: Трамп не може да плати 464 милиона долара гаранције у случају грађанске преваре у Њујорку

Published

on

Адвокати Доналда Трампа рекли су да је обезбеђивање кауције те величине “практично немогуће”.  

Трамп је проглашен одговорним да је лажно представио нето износ новца који поседује, у случају финансијске преваре који је покренула државна тужитељка Њујорка Летиша Џејмс.

Тужитељка Џејмс је саопштила да је спремна да покрене процес заплене имовине Доналда Трампа ако он не буде у могућности да исплати износ који је одређен пресудом.

“Ако нема средстава да плати, тражићемо механизме за извршење пресуде на суду и захтеваћемо од судије да заплени његову имовину”, рекла је Џејмс у интервјуу за Еј-Би-Си њуз.

Трамп, републикански кандидат на новембарским председничким изборима у САД, намерава да се жали на пресуду грађанског суда у Њујорку донету у фебруару, што би аутоматски зауставило спровођење судске одлуке.

Да би поднео жалбу он прво мора да положи новац на рачун апелационог суда или гаранцију на пуни износ, али је, према речима адвоката, 30 осигуравајућих компанија одбило његове захтеве да му помогну.

Трампови адвокати затражили су од жалбеног суда да одложи издавање гаранције док се његова жалба на случај не заврши, тврдећи да вредност Трампове имовине далеко премашује пресуду.

Судија Артур Енгорон прошлог месеца је пресудио да су Трамп и његова компанија незаконито преувеличавали вредност свог богатства и манипулисали вредношћу имовине како би добили повољне кредите од банака и повољне услове од осигуравајућих компанија. Наложио је Трампу да држави Њујорк плати 355 милиона долара, уз камате, 464 милиона долара.

Енгорон је такође одредио Трамповим синовима, Доналду Трампу млађем и Ерику, да сваки од њих плати скоро 4,7 милиона долара.

Бившем финансијском директору Организације Трамп Алену Вајселбергу наређено је да плати 1,1 милион долара.

Енгорон је такође издао Трампу забрану на три године да води било коју њујоршку компанију или тражи кредит од банака регистрованих у држави Њујорк, док је његовој двојици синова на две године забрањено да преузму лидерске позиције у фирмама.

Судија је рекао да се “потпуни недостатак кајања оптужених граничи са патолошким”.

Трамп је прошлог месеца положио кауцију од скоро 92 милиона долара у случају тужбе за клевету, док се жали на пресуду по тужби њујоршке списатељице Е. Џин Керол, која га је тужила за сексуални напад и повреде угледа и части.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Амбасадори ЕУ усвојили ажурирани текст за поглавље 35 са Србијом

Published

on

By

У ажурираном тексту, који постаје саставни део преговора у оквиру преговарачког поглавља, а који је усвојен на састанку Одбора сталних представника влада држава чланица ЕУ (COREPER), односно на нивоу амбасадора држава чланица ЕУ, наводи се да ће се све расправе у вези са применом споразума одвијати у оквиру дијалога Београда и Приштине, који се води уз посредовање ЕУ.

Према сазнањима Танјуга, текст за преговарачко поглавље 35 усвојен је без дискусије на COREPER-у, а биће потврђен на неком од наредних савета, највероватније у понедељак на Савету ЕУ за спољне послове, након чега ће бити званично упућен Београду као текст преговарачке позиције ЕУ за поглавље 35. 

Европска комисија и Европска служба за спољну акцију (EEAS) у фебруару су предали предлог којим би обавезе из Охридског споразума постале саставни део процеса преговора о чланству Србије у ЕУ, речено је тада Танјугу.

Тим предлогом ЕК и EEAS, обавезе из Споразума о путу ка нормализацији односа Београда и Приштине, као и анекс његове примене, усаглашен у Охриду, формално би постали саставни део преговарачког процеса о чланству Србије у ЕУ.

Обавезе Београда

Према предлогу, од Београда се очекује потпуна примена Споразума на путу нормализације односа са Приштином, укључујући Анекс о његовој примени, а у поглављу 35. тачка 3. под називом “Даљи споразуми и напредак у нормализацији односа”, постаје тачка 4.

Савет министара ЕУ је у децембру прошле године затражио од Европске комисије да уврсти те обавезе у преговарачки оквир Београда и Брисела.

“Савет тражи од Комисије и високог представника да хитно предложе Савету, пре краја јануара 2024. године, измене и допуне мерила за Поглавље 35 приступних преговора Србије”, наведено је у том захеву.

Нормализација односа

Поглавље 35 у преговарачком оквиру о чланству Србије у ЕУ, које се назива “остала питања”, у случају Србије обухвата и нормализацију односа с Приштином.

Како би пратили напредак у нормализацији, ово поглавље је међу првима отворено – још 14. децембра 2015. године.

Београд и Приштина су 27. фебруара 2023. постигли Споразум о путу ка нормализацији односа.

У Охриду је 18. марта договорен Анекс примене тог Споразума, који није потписан.

Ти документи су, у међувремену, постали саставни делови процеса придруживања Европској унији.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Камион налетео на теретни воз између Сремске Митровице и Мартинаца – повређене три особе

Published

on

By

До несреће је дошло када је возач камиона на прелазу најпре заобилазио колону која је чекала испред спуштене рампе, а затим је камион поломио рампу и ударио у задњи део теретног воза, наводи се у извештајима железничких стручних служби.

Путни прелаз је био обезбеђен аутоматским полубраницима са светлосном сигнализацијом и саобраћајним знаковима на путу, наводи Инфраструктура железнице

Додаје да је теретни воз превозио дизел гориво и у свом саставу је имао 19 вагона, као и да су повређене особе из друмског возила.

“У тренутку несреће, уређаји на путном прелазу били су исправни и уредно су функционисали, а полубраници су били спуштени”, каже се у саопштењу.

Оштећене су седамнаеста, осамнаеста и деветнаеста цистерна из састава теретног воза, али из цистерни није било никаквих цурења, нити опасности по људе, имовину или животну средину.

О несрећи су одмах обавештени МУП и Хитна помоћ.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Чека се одлука Израела о одговору на ирански напад, војска спремна за офанзивну и дефанзивну акцију

Published

on

By

Иран је искористио своје право на самоодбрану, након што САД, Француска и Велика Британија нису дозволиле СБ УН да прихвати изјаву о нападу Израела на ирански конзулат у Дамаску, изјавио је стални представник Ирана при УН Амир Саид Иравани на хитној седници СБ УН поводом напада Ирана на Израел.

“УН нису испуниле своју дужност да одрже међународни мир и безбедност. Русија је предложила саопштење за штампу да осуди злочин, који су подржале Кина, Алжир и многе чланице, али су га блокирале САД, Велика Британија и Француска”, поручио је Иравани.

Он је истакао да, услед таквих околности, Иран није имао избора, осим да искористи право на самоодбрану у оквиру међународног права, преносе РИА Новости.

Стална мисија Ирана при УН претходно је саопштила да би, да је Савет безбедности осудио израелски удар на ирански конзулат и привео одговорне пред лице правде, потреба да Иран узврати “могла да буде елиминисана”.

Техеран је саопштио да не тражи даљу ескалацију и да сматра да је нападом на Израел у суботу ноћ на недељу “ствар решена”.

Седница Савета безбедности УН одржава се на захтев Израела, након што је у ноћи између суботе и недеље Иран лансирао више стотина дронова и пројектила ка Израелу у знак одмазде због израелског напада на ирански конзулат у Дамаску.

(ReutersТанјуг

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.